Toy Poedel - Dwerg Poedel - Familiaal Occasioneel Fokker - 3900 Pelt - België

Kleuren 

Officieel bestaat de poedel enkel in effen kleuren. De meerkleurige hondjes worden FKM genoemd: Franse Krulhaar Meerkleurig.
Er zijn best veel kleuren. We bespreken enkel de kleuren die in ons kenneltje geboren kunnen worden. 

Zwart

De pups worden zwart geboren. Ze vertonen geen witte vlekken. Je hebt recessief zwart, wat uiterst zeldzaam is en ook dominant zwart, wat juist zeer vaak voorkomt. 
Met ouder worden kunnen zwarte poedels hier en daar wit-grijze haren krijgen, waardoor ze er in totaliteit valer, grijzer gaan uit zien, naargelang er meer en meer witte haren tevoorschijn komen. Bij de ene duurt dat heel lang, bij de andere kan dat al vrij jong. Niet zo jong als bij bijvoorbeeld silver. 

foto: Ons Xena op leeftijd 8 weken. 


Bruin

De pups worden bruin geboren. Ze vertonen geen witte vlekken.
Met ouder worden kunnen bruine poedels hier en daar witgrijze haren krijgen, waardoor ze er valer bruin gaan uit zien, naargelang er meer en meer witte haren tevoorschijn komen. Bij de ene duurt dat heel lang, bij de andere kan dat al vrij jong. 
Bruin en andere kleuren met dubbel dosis bruin aanwezig, hebben bruine ogen, bruin neusleertje en bruin vel. Uiteraard ga ik met bruin werken, heb er een zwak voor. De mooie lichtere bruine ogen doen mij smelten. 
Deze prachtige kleur is in op mars. Toch zijn ze niet makkelijk te vinden. De vraag is heel hoog en het aanbod aan de lage kant. 


Foto bruin: Onze Rocky 


Abstract 

De pups worden voornamelijk éénkleurig geboren. Ze vertonen kleine tot grotere witte vlekken. Maar niet zo veel en groot als bij Parti's.

Vaak zien we deze vlekken op de borst, poten, kin en/of staart.
We zien dit vaak voorkomen bij hondjes die 1 piebald gen bezitten, al is dit niet noodzakelijk.  

Abstract is mogelijk bij nog meerdere kleuren, denk aan blauw, rood, abrikoos, enz....
Ik richt me voorlopig enkel op de zwarte en bruine.
Noodle is wel in de mogelijkheid om abrikoos abstracte pups te vererven met het juiste mannetje. Misschien toekomst muziek. 

Foto zwart abstract: Guinn Family Farms

Foto bruin abstract teddybeer snit: Love A Poodle Kennel

Foto bruin abstract: Love a Poodle kennel


 Phantom (Tan)

De pups worden geboren met de tan markeringen. Je kent ze wel van bij de dobberman of misschien van de rottweiler? Wit-crème-achtig, oranje of rode vlekken ter hoogte van de borst, aan de voeten, beetje aan de snuit en bij de staartaanzet. 
De kleur komt tot uiting onder een reeks voorwaarden op het DNA. Het is een vrij recessieve kleur. Het wint enkel van recessief zwart. Hierdoor is de kleur zeer zeldzaam. De hond moet 2x het ky gen op de K locus hebben. Zal géén 2x het e gen op de E locus hebben. Zal géén ay of aw gen op de A locus hebben. 

Phantom is mogelijk bij nog meerdere kleuren. Wel enkel de kleuren die zwart pigment hebben (blauw, cafe aux lait, silver beige,...) behalve agouti en sable, die genen zijn dominant over tan en zullen aan het uiterlijk niet laten zien of de hond het gen mee heeft of niet. Wit, rood en abrikoos zijn ook dominant over tan. Ook bij deze kleuren kan je het gen niet aan het uiterlijk zien. 


Foto bruin phantom nestje: Love A Poodle Kennel:

Foto zwart phantom: Skymody Jewels: Vader van Xena

Foto bruin phantom teddybeer snit: Love A Poodle Kennel:

Foto bruin phantom: Love A Poodle Kennel: Moeder van Bonita

Foto bruin phantom: Love A Poodle Kennel:


Abstract Phantom


De pups worden reeds geboren met de tan markeringen. Je kent ze wel van bij de dobberman of misschien van de rottweiler? Wit-crème-achtig, oranje of rode vlekken ter hoogte van de borst, aan de voeten en bij de staartaanzet. Verder hebben ze zoals bij abstract, witte vlekken die vaak te vinden zijn op de borst, poten, kin en/of staart.
Abstract Phantom is mogelijk bij nog meerdere kleuren, denk aan blauw, rood, abrikoos, enz...
Ik richt me voorlopig enkel op de zwarte en bruine.  Deze kleuren zijn uiterst zeldzaam. 

Foto abstract phantom: Keepsake Poodles

Foto bruin phantom abstract: Love A Poodle kennel


 Parti

Parti moet ten minste 50% wit hebben met vlekken van een tweede kleur verdeeld over het lichaam om als een Parti te worden beschouwd. De patronen zijn altijd uniek en willekeurig. Parti kan op alle kleuren, echter op de hele lichte kleuren zie je er niet veel van. 
Zwart-Wit Parti hebben we al en we kunnen ook pups krijgen in deze kleur. De zwarte variant is in opmars. Graag maak ik nog de zeer zeldzame kleur, Bruin-Wit Parti. 

Foto parti: Ons Noodle 

Foto bruin parti: Love A Poodle kennel


Parti Phantom

Ook wel 3-kleur, multicolor of tricolor genoemd.
Meer als de  helft is wit. De 2de kleur kan elke kleur zijn. En de 3de kleur (minste aanwezig) kan heel licht crème-wit, abrikoos of rood zijn. 
Rocky en Noodle hebben alle genen in huis om deze kleur te maken in de zwarte versie en ook in de bruine versie. 

parti phantom foto: country ridge puppies

bruin parti phantom foto: country ridge puppies


merle

Merle is een patroon en kan voorkomen bij elke kleur. Merle aanwezig in 1 dosis heeft enkel effect op het zwart pigment. Bruin is een verdunning van het zwart pigment. Het gen zorgt ervoor dat op willekeurige plaatsen op het lichaam, de kleur verdund wordt. Dit in alle tinten tussen bruin en spierwit. Het geeft een gemêleerd effect.  Het merle gen kan ook effect hebben op de oogkleur. Veel merles hebben delen (of volledig) van de iris helder blauw gekleurd. Ons Bonita heeft dit niet, haar oogjes zijn bruin. Wel met  verdunning in de bruine tint.

2 bruin merle en 1 bruin parti pup: Love a poodle kennel

Foto Bruin Merle Tan: Ons Bonita 

Foto Bruin Merle volwassen: Ons Bonita

Foto Zwart Merle: Оксана Ткаченко

Foto Zwart Merle teddybeer snit: Оксана Ткаченко



Graag geef ik nog wat meer uitleg over 
Albino
& Merle

Foto dubbel merle: Deaf Dogs Rocks

Albino is uiterst zeldzaam bij poedels. Het wordt gezien als een fout en is een diskwalificatiekleur. Albino kan doofheid en blindheid veroorzaken, alsook de hond zijn gevoeligheid voor licht verhogen.

Merle is een dominant gen. Dat wil zeggen dat we het aan de kleur van de hond zien, als er 1 gen aanwezig is (behalve bij rood, abrikoos, wit en soms bij sable). Bij één gen dreigt er geen gevaar. Waar de gevaren wel liggen, zijn bij kleuren waarbij het merle gen niet te zien is aan de buitenkant van de hond. Want twee honden met het merle gen paren, kan net als albino, dove en blinde pups geven. Geen enkele verantwoorde fokker zal twee merles (lange genen) met elkaar paren. Een verantwoorde fokker die zich richt op merle, weet dat rood, abrikoos, wit en sable kleurgenen zijn, die merle kunnen verbergen. 

Wat is een Phantom merle? Ook wel Ghost merle genoemd....

Een "phantom merle" en "Ghost merle" zijn termen die soms worden gebruikt om een zeldzaam vachtpatroon bij honden te beschrijven. Een phantom merle-hond heeft één merle-gen, maar het merle-patroon is bijna of volledig afwezig in het zichtbare vachtkleed.

Bij een typische merle-hond zijn de merle-markeringen duidelijk zichtbaar en bedekken ze het grootste deel van het vachtpatroon. In het geval van een phantom merle lijkt het echter alsof het merle-gen bijna niet tot uiting komt in het vachtkleed. De kleurvariaties en merle-markeringen zijn zo subtiel dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn, vooral op het eerste gezicht.

Phantom merle-honden kunnen een effen of licht gemarmerd uiterlijk hebben, met minimale merle-vlekken of vlekken die alleen zichtbaar zijn bij nadere inspectie. Dit kan leiden tot verwarring of moeilijkheden bij het identificeren van de hond als een merle, omdat het merle-patroon zo weinig zichtbaar is.

Foto: Phantom sable merle met zeer vaag merle patroon 
color ashgi 

Foto: Sable merle met zeer duidelijk merle patroon 
color ashgi

Is er altijd gevaar bij merle x merle?
Nee, niet altijd, omdat de lengte van het merle gen ook een rol speelt. Je kan de lengte van het gen laten bepalen in een gespecialiseerd labo.  Begin hier niet aan zonder de juiste kennis. In normale omstandigheden geeft merle x merle -> 25% kans op dove en/of blinde pups. 

 

Het merle gen kan dominant zijn, maar kan ook verborgen voor het oog zijn. En dit in combinatie met dezelfde kleurengenen! Wat raar?! 

Nota: Met 'dragen' wil ik hier zeggen dat je de kleur aan de buiten kant niet kan zien:

  • Merle kan rood dragen, maar rood kan ook merle dragen. 
  • Merle kan abrikoos dragen, maar Abrikoos kan ook merle dragen.
  • Merle kan wit dragen, maar wit kan ook merle dragen.
  • Merle kan sable dragen, maar sable kan ook merle dragen. Soms zie je het merle gen bij een sable, maar helaas niet altijd. 

Of toch niet zo raar?

  • In deze situaties winnen rood, abrikoos, wit en sable het van merle en zal merle ongezien aanwezig zijn. Héél soms kan je wel een stipje blauw in een oog ontdekken of bij sable hier en daar wat in de zwarte delen, maar dat is helaas niet altijd:
    *  Rood, wit en abrikoos zijn recessieve genen en enkel zichtbaar als ze 2x aanwezig zijn op de E-locus, als zijnde e/e. Deze kleuren hebben geen zwart pigment. (Bruin, grijs, zilver, blauw, .... zijn verdunningen van het zwarte pigment). En laat nu net merle enkel effect hebben op het zwart pigment als het in 1 dosis aanwezig is. Een hond zonder zwart pigment, kan dus onmogelijk 1 gen merle laten zien in zijn vacht.  Merle heeft enkel effect op rood pigment, als er 2 dosissen merle aanwezig zijn.  In het geval dat er 2 genen aanwezig zijn heeft het effect op zwart EN rood, waardoor je een bijna witte hond krijgt, die hoogstwaarschijnlijk blind en/of doof is. 
    *   Sable kan wel wat zwart pigment kan hebben, toch is het nog steeds af te raden om hier merle bij te voegen, omdat je het niet altijd (goed) kan zien.  Zie boven de foto van de 'Phantom Sable'. Er zijn ook sables waar het merle gen totaal niet zichtbaar is en sables waar het gen net héél duidelijk zichtbaar is. 
  • In deze situaties wint het merle gen van rood, wit, abrikoos en sable, waardoor het aan de buitenkant van de hond niet te zien is dat ze deze kleur(en) meedragen. 
    * 1 gen merle + er is slechts 1 gen e, als zijnde E/e of Em/e of Eg/e op de E locus. Dit wil zeggen dat de merle hond, met de juiste teef, wel pups kan vererven in de kleuren wit, abrikoos en/of rood, ondanks dat de hond deze kleuren niet laat zien. 
    *  1 gen merle + 1 of 2 genen ay op de A locus + 1 gen Kb op de K locus. Dit wil zeggen dat de merle hond, met de juiste teef, wel sable pups kan vererven, maar zelf geen sable is. 
     

Waarom zie je merle niet bij honden met enkel rood pigment?
1 dosis merle 'tast' enkel het zwart pigment aan en laat het rode pigment ongemoeid. Enkel een dubbele dosis 'tast' ook het rode pigment aan. 
Hierdoor krijg je (bijna) witte pups. Ik val in herhaling, maar leg  er 'graag' de nadruk op, dat je zo een hele grote kans hebt op dove en/of blinde pups. 

 

Kan merle ook onzichtbaar zijn in 1 dosis bij honden met zwart pigment?
Ja,  of althans zo goed als onzichtbaar.
Indien de hond een zeer kort merle gen heeft zie je slechts lichtjes vervaagde plekken.
Ook bij 'Phantom merle / ghost merle'  zie je slechts lichtjes vervaagde plekken of zelfs geen verschil met een hond zonder merle. 

Is een merle pup ongezond?
Het is belangrijk op te merken dat een enkel merle-gen, aanwezig in de enkelvoudige dosis (heterozygote merle), doorgaans geen significante gezondheidsproblemen veroorzaakt. Het kan echter nog steeds van invloed zijn op de pigmentatie van de huid en het haar, waardoor een verscheidenheid aan vachtkleuren en patronen ontstaat.

Ik heb geprobeerd het merle gen uit te leggen in mijn eigen woorden. Ik hoop dat het vrij duidelijk is, dat merle fokken een grote verantwoordelijkheid met zich mee brengt en dat je er best niet zo maar aan begint, zonder de nodige research.  

Onze merle pups die naar hun nieuwe thuis gaan, ontvangen een begeleidende overeenkomst. Hierin wordt van de nieuwe eigenaar verwacht om bepaalde kleurencombinaties te vermijden en ook bij eventuele toekomstige nestjes van deze puppy's, zelfs als het maar één keer is, dezelfde afspraak te volgen.

 

Foto dubbel merle: Deaf Dogs Rocks

Plaatje merle fokkaart: Deaf Dogs Rocks