Oorsprong

De oorsprong van de poedel blijft enigszins gehuld in mysterie, maar het lijkt waarschijnlijk dat dit ras oorspronkelijk uit Frankrijk komt, waar het bekend staat als de 'caniche'. De poedel werd voornamelijk gefokt voor de jacht op eenden; het Franse woord voor eend is 'canard'. De Franse waterhond, die een gedeelde liefde voor water deelt, wordt beschouwd als een directe voorouder van de moderne poedel.

Hoewel poedels oorspronkelijk gewaardeerd werden door jagers, wisten ze ook het hart van de adel in de 17e eeuw te veroveren en groeiden ze uit tot gewaardeerde gezelschapshonden. Hun opmerkelijke intelligentie en behendigheid maakten hen tot geliefde metgezellen. Later traden ze zelfs op in circusvoorstellingen, waar ze het publiek vermaakten met een scala aan indrukwekkende trucs en kunstjes.


Soorten:

Standaard (Koning): 45 - 60 cm
Middenslag: 35 - 45 cm
Dwerg: 28 - 35 cm
Toy: 23 - 28 cm

Weetje:

Uit 2 toy ouders, kan ook een dwerg pup geboren worden.
Uit 2 dwerg ouders, kan ook een toy pup geboren boren.  

Karakter

niet Hypoallergeen

De poedel staat bekend om zijn zogenaamde "hypoallergene" kenmerken. Toch moet opgemerkt worden dat er in werkelijkheid geen dier is dat volledig hypoallergeen is. Als iemand allergieën heeft, zijn het vaak de huidschilfers, urine en speeksel van het dier waarvoor ze allergisch zijn. Dit geldt ook voor poedels, hoewel ze geen losse haren verliezen. Desondanks kunnen mensen nog steeds allergische reacties ervaren vanwege deze allergenen. Daarom is het noodzakelijk dat poedels regelmatig geborsteld worden, variërend van dagelijks tot wekelijks, en dat ze elke 6 à 7 weken naar de trimmer gaan. Het is ook een optie om zelf het wassen en knippen van de poedel te verzorgen.


Karakter en opvoeding – the beauty and the brains

Een poedel presenteert zich wellicht als een zorgvuldig gepolijst vertoonstuk, maar schuilt achter die façade een buitengewone intelligentie. Vaak wordt zelfs beweerd dat de poedel behoort tot de elite der honden, omdat hij een schijnbaar grenzeloze capaciteit bezit om nieuwe vaardigheden te verwerven. Het is beslist onverstandig om hem te onderschatten. De poedel is doordrenkt met vitaliteit, een levenskracht die zich uit in zijn speelsheid en neiging tot onderzoek, waardoor hij permanent in een vrolijke staat lijkt te verkeren. Desondanks draagt dit ras ook een intrinsiek bewakingsinstinct, dankzij zijn beschermende aard. De binding met zijn familie komt voor hem op de allereerste plaats. Soms uit zich dit zelfs in een zekere bezitsdrang, waarbij de poedel aarzelt om de tijd van zijn eigenaar met anderen te delen. Overmatig geblaf kan tevens voorkomen wanneer de poedel extra aandacht verlangt. Een correcte en consequente opvoeding tijdens zijn puppytijd is daarom cruciaal om te voorkomen dat deze metgezel te veel aandacht en tijd opeist op een ongewenste manier. Daarnaast is een degelijke socialisatie van een jonge poedelpup van groot belang, om te voorkomen dat hij later in het leven enige terughoudendheid vertoont jegens vreemde dieren en personen. Het trainen van een poedel is geen uitdagende opgave, mede dankzij zijn buitengewone intelligentie, maar het is wel een noodzakelijke investering. Een strenge aanpak tijdens de training is echter niet aanbevolen, gezien de uiterst gevoelige aard van de poedel, vooral met betrekking tot de manier waarop met hem gecommuniceerd wordt. Let dus zeker op je intonatie.

De poedel straalt gratie en elegantie uit, maar in zijn kern sluimert tevens een jachtinstinct, geworteld in zijn historie als waterjager. Vandaar zijn onweerstaanbare liefde voor water, hoewel dit soms een uitdaging kan vormen met zijn weelderige vacht! Dit ras lijkt zich moeiteloos aan te passen aan diverse omstandigheden. Met andere woorden, een poedel voelt zich evenzeer thuis in een stedelijke omgeving als op het platteland, in een appartement of een huis met een tuin. Waar de poedel vooral naar snakt, is gezelschap. Een liefhebbende eigenaar wordt beloond met een dubbele portie genegenheid. Uiteindelijk is de poedel buitengewoon betrouwbaar en gehecht. Mits een adequate socialisatie in zijn vroege jaren, kan hij goed overweg met kinderen en andere honden. Uiteraard is waakzaamheid geboden bij de allerkleinsten. Poedels tonen zich juist uitermate voorzichtig en bewegen zich met een gracieuze tred door het leven, zonder onbedoeld dingen omver te stoten.

Temidden van al deze gratie legt de poedel zichzelf een strikte maatstaf op. Hij voelt zich gegriefd bij enige vorm van falen en zal zonder twijfel lering trekken uit zijn vergissingen. Dankzij zijn briljante geest kan de poedel zichzelf in verschillende rollen plaatsen: een bewaker van het gezin, een leidraad voor blinden en politiediensten, en uiteindelijk een waarlijk schitterende showhond die de schijnwerpers en pracht en praal omarmt!